Wie bepaalt wat er geleerd wordt? Jij of de trainer?

Share

Het goede antwoord is: Jij én de trainer.

In de corporatiesector zegt meer dan de helft van de mensen die een cursus volgen dat ze er niets aan hebben gehad. Dat komt voor een belangrijk deel doordat men aanneemt dat de trainer wel weet wat er geleerd moet worden, die is immers “de expert op het onderwerp”.
Ik werd me daar zelf van bewust toen ik de overstap maakte van lijnmanager naar opleidingsadviseur. Als lijnmanager beschreef ik functieprofielen. Bij de voor de functie benodigde kennis vulde ik in “Kennis van Huurrecht”. Toen ik als opleidingsadviseur een cursus Huurrecht ging inkopen realiseerde ik me dat je voor een goede training expliciet moet zijn over de benodigde kennis. Ik heb geleerd dat de beste trainingen tot stand komen als “jij én de trainer” samen bepalen wat er geleerd wordt. En “jij” staat dan zowel voor de deelnemer als diens leidinggevende.

Wie bepaalt wat er geleerd wordt?

De deelnemer aan de training
Jij bepaalt óf je iets leert. Je kunt namelijk in de regel niet gedwongen worden om te leren. Een mens kan niet als een auto door een wasstraat (=leerprogramma) gehaald worden om er vervolgens wijzer uit te komen. Je moet een reden hebben om te leren.
Wat je leert hangt ook samen met jouw leerstijl. De mate waarin een training kan worden afgestemd op jouw persoonlijke, unieke leervraag en leerstijl hangt af van de situatie. Maar dat daar over gesproken moet worden is zeker.
Leren is (hard) werken. Als je in de praktijk niets doet met het geleerde dan ben je het snel weer vergeten. Vanuit dat perspectief bepaal je ook wat er geleerd wordt.

De leidinggevende
De leidinggevende is de schakel tussen de strategische doelen van de organisatie en de resultaten in de praktijk. Als leidinggevende heb je een beeld van waar de organisatie naar toe gaat en wat dat betekent voor de mensen die er werken. Jij kijkt vooruit. Vanuit dat wenkende perspectief bepaal je wat er geleerd moet worden. Of dat ook geleerd wordt hangt af van de mate waarin het perspectief een motivator is voor de deelnemers.
Je bepaalt ook voor een belangrijk deel of er daadwerkelijk geleerd wordt. Jij kunt als leidinggevende met een paar woorden het resultaat van een training teniet doen. Maar je kunt het leereffect ook versterken door ruimte te geven voor leren, duidelijk te zijn over je verwachtingen en goede feedback te geven.

De trainer
Als trainer bepaal je of het een goede of slechte training is en daarmee ook wat er geleerd wordt. Dat bepaal je door je persoonlijkheid (uitstraling en ‘klik’ met deelnemers), door je didactische vaardigheden (ontwerp van het leerproces), kennis van hoe mensen leren (psychologisch/neurologisch/groepsdynamisch) en door je expertise op de inhoud. Jij bepaalt als trainer wat er daadwerkelijk geleerd wordt door de leervraag expliciet te maken en daarvoor een goede training te ontwerpen en te geven.

Wat heb jij geleerd?

Wat is de training waar je het meeste van hebt geleerd? Het is interessant om op die training te reflecteren vanuit de drie invalshoeken: deelnemer, leidinggevende en trainer.
En ben je je onlangs naar een training gegaan zijn zonder er iets van te leren? Sta dan stil bij de vraag waarom je er heen ging en of je écht niets hebt geleerd. Mijn stelling is dat je van elke training wel iets leert, alleen is de vraag of de training de beste oplossing voor die leervraag was. Misschien had je beter met een aantal collega’s naar de kroeg kunnen gaan.

Mijn droom
Mijn droom is dat bij het volgende arbeidsmarktonderzoek van FLOW meer dan de helft van de corporatiemedewerkers zegt dat ze veel gehad hebben aan de training die ze hebben gevolgd. Het is immers zonde om geld uit te geven aan een training waar je niets aan hebt. Maar wat ik nog belangrijker vind is dat een goede training bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap. Daar hebben jijzelf, de organisatie én de klanten baat bij.

lerenceo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.